سیستم های شستشو نوار نقاله چیست؟
احتمالا مؤثرترین روش تمیزکردن یک نوار، ترکیبی از تمیزکن های مرسوم و سیستم محفظه شستشو است. سیستم های شستشو نوار نقاله روشی تایید شده برای خارج کردن مواد از نوارنقاله در کاربردهایی است که مسائل زیست محیطی، ملاحظات قانونی یا مسائل دیگر، تمیزکردن راندمان بالا را اجباری می کند. در این مقاله با سیستم های شستشو نوار نقاله و کاربرد آب در تمیز کردن نوارنقاله ها بیشتر آشنا می شویم.
سیستم شستشو نوار نقاله نوعی یا محفظه شستشو ترکیبی از میله های اسپری آب یا نازل می باشد که عرض باربر نوار را می پوشاند و به دنبال آن انواع مختلف تجهیزات تمیزکن نوار از کاردک ها تا برس های دورانی می آید. ممکن است انواع مختلفی از سیستم خشک کن نوار، از غلتک های فشاری تا تیغه های تی تا نازل های هوای فشرده در ادامه نصب شود.
به علاوه سیستم باید شامل انتقال پساب (لجن آب و مواد جامد خارج شده) و جدایش، بازیافت، و یا دفع آب و مواد خارج شده باشد. سیستم باید شامل یک محفظه، اجزای درزبندی برای کاهش اسپری بیش از حد، کنترلها و دسترسی برای بازرسی و تعمیرات نگهداری نیز باشد.
در صورت تمایل برای خرید انواع تسمه نقاله باکیفیت و قیمت مناسب و کسب راهنمایی بیشتر در این مورد، می توانید با همکاران ما در سایت تسمه باندو تماس حاصل نمایید یا به صفحه فروشگاه انواع بلت نوار نقاله در سایت تسمه باندو مراجعه نمایید.
کاربرد و مزایای آب در فرایند تمیزکردن نوار
آب به چند روش در فرایند تمیزکردن نوار کمک می کند. اضافه کردن آب به فرایند تمیز کردن نوار معایب خودش را دارد، اما می توان با دیگر امکانات و اجزای سیستم شستشو نوار نقاله بر آن ها غلبه کرد. با طراحی مناسب، یک سیستم شستشو نوار نقاله می تواند بطور چشمگیری مقدار مواد برگشتی از سیستم کانوایر را کاهش دهد. نگرانی اصلی استفاده از آب است که غالبا در صنایع محدود است. بسیاری از کارخانه ها محدودیت شدیدی در مقدار آب مصرفی در کارخانه یا اضافه کردن به مواد دارند.
عملیات های دیگر الزامات دقیقی در مورد آنچه که باید برای پساب (مخلوط آب/جامد) اتفاق بیافتد، دارند. بازیافت آب گزینه مناسب در این موارد است. برخی کارخانجات یک استخر یا حوض ته نشینی برای جدا کردن مواد ریز از آب بکار خواهند برد تا آب مجددا قابل استفاده باشد. دیگران مخلوط آب جامد را برای دفع جمع می کنند. سپس مواد پساب برای جداکردن مواد جامد و برگرداندن آب تمیز به سیستم برای استفاده مجدد از یک سیستم بازیافت آب (یا سیستم جدایش مواد) عبور می کند. سپس مواد جامد را می توان به سیستم انتقال مواد برگرداند.
یکی از معایب اضافه کردن آب به سیستم تمیزکن این است که خود آب می تواند مشکلاتی برای پایین دست کانوایر ایجاد کند. آب باعث فرسایش زودرس بیرینگ ها، غلتک ها، و دیگر تجهیزات حیاتی عملکرد کانوایر می شود. حتی مقدار کمی آب باقیمانده روی نوار می تواند مشکل ساز شود. روش های خشک کردن نوار توسعه یافته اند و می توانند به حل این مشکلات کمک کرده، آب را در محدوده سیستم شستشو نوار نقاله نگه داشته و اجازه ندهند به سیستم نقاله یا کارخانه برگردد.
بسیاری از کارخانجات یا عملیات ها نسبت به اضافه کردن آب در هر نقطه ای به سیستم انتقال مواد اکراه دارند، که بیشتر به دلیل درک محدود نسبت به تأثیر آب روی جریان مواد بالک می باشد. اگرچه این درست است که افزایش رطوبت مواد بالک می تواند تأثیر چشمگیری روی رفتار مواد داشته باشد که برای فرایندهای دیگر و تجهیزات انتقال مواد مضر است، مقدار آب اضافه شده به سیستم برای خارج کردن مواد برگشتی در مقایسه با کل بار منتقل شده خیلی کم است. مواد برگشتی مشکلات بیشتری نسبت به اضافه کردن این مقدار کم آب به سیستم وارد می کند.
اکثر مواردی که نوار های نقاله به روش های مختلفی که در اینجا بحث می شود شسته می شوند کاربردهایی هستند که سطح عملکردی بالایی از تمیزکن نوار انتظار می رود. این موارد شامل سیستم های بارگیری و تخلیه بار از کشتی می شود، که فرار مواد برگشتی ممکن است باعث آلودگی محیط و منجر به مسائلی با سازمان های نظارتی، همسایه ها و فعالان محیط زیست شود.
کاربرد دیگری که همان نگرانی ها باعث بکارگیری سیستم شستشو آب می شود، کانوایرهای بالای سطح زمین هستند، که طبیعت صحرایی مسیر کانوایر ممکن است باعث پراکنده شدن مواد در محیط بیرون شود. سیستم های شستشو آب روی سیستم های انتقال چند بار مختلف نیز دیده می شوند. نوار برای جلوگیری از پتانسیل آلودگی متقابل شسته می شود.
اصول شستشو نوار نقاله
اصول سیستم های شستشو نوار نقاله بطور کلی خیلی متفاوت از سیستم های تمیزکن نوار نیست. اما سیستم های شستشو نوار نقاله از نظر فنی پیچیده تر هستند و بسیار مؤثرتر از روش های مرسوم تمیزکن نوار هستند. آب کارآیی یک سیستم تمیزکن را به چند طریق بهبود می دهد:
- آب مواد بالک را نرم کرده، خارج کردن آن را آسان تر می کند.
- آب تیغه های تمیزکن نوار را از تجمع مواد حفظ کرده و کارآیی را افزایش می دهد.
- آب اصطکاک بین نوار و تیغه های تمیزکن را کاهش می دهد، نیرویی که باعث سایش تیغه و نوار می شود را کم می کند که طول عمر تیغه ها را افزایش می دهد و در نتیجه فاصله زمانی تعمیرات نگه داری را افزایش می دهد. جهت مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید به صفحه نگهداری نوار نقاله و تعمیرات کانوایر در سایت تسمه باندو مراجعه نمایید.
نرم کردن مواد بالک
هنگام انتقال مواد بالک، حرکت نوار از روی رولیک ها باعث خواهد شد. مواد ریز و رطوبت موجود در بار به سمت پایین الک شوند و روی سطح نوار فشرده شوند. ماموریت آب در سیستم شستشو نوار نقاله، نرم کردن مواد بالک و کاهش استحکام داخلی آن (پیوستگی) و قابلیت چسبیدن آن به نوار(چسبندگی) است. این باعث خواهد شد که المان های تمیزکن، مواد را بطور مؤثرتری از روی نوار پاک کنند.
اضافه کردن آب معمولا پیوستگی و چسبندگی مواد بالک را تا یک مقدار حداکثری افزایش می دهد تا نقطه ای که پس از آن این مقادیر بطور چشمگیری کاهش می یابند. این نقطه بحرانی رطوبت اشباع مواد بالک است. استحکام مواد بالک جمع شده بستگی به خواص پیوستگی و چسبندگی آن دارد.
در نتیجه استحکام یک ماده بالک با عبور مواد از این نقطه اشباع بطور چشمگیری کاهش می یابد. در این نقطه مواد بیشتر شبیه دوغاب است. اگر مواد به اندازه کافی خیس شود، احتمال تجمع یا چسبیدن آن به هر سطحی، مثل نوار و تیغه های تمیزکن، به مراتب کمتر است. خیس کردن مواد، فرایند تمیزکردن نوار را بسیار مؤثرتر از بکارگیری کاردک های مکانیکی به تنهایی می نماید.
حفظ تیغه ها از تجمع مواد
فایده دوم استفاده از آب در تمیز کردن نوار، حفظ لبه تیغه تمیزکن در برابر تجمع مواد است. روی تمیزکن نوار مرسوم (خشک)، این ناحیه توقف تقریبا به طور قطعی باعث جمع شدن مواد در لبه تیغه می شود.
این مواد باید تمیز شود، وگرنه در نهایت از تیغه عبور کرده و از طریق سیستم کانوایر برگردانده می شود و به بزرگتر شدن ادامه می دهد، سطح تماس با نوار را بیشتر می کند و فشار تمیزکردن را کاهش می دهد، در نتیجه مواد برگشتی بیشتری در سیستم حمل می شود. اسپری های آب از تشکیل این لایه راکد روی سطح تیغه نوار-تمیزکن جلوگیری می کند.
کاهش اصطکاک تیغه به نوارنقاله
همچنین آب عملکرد سیستم تمیزکن نوار یا شستشو نوار نقاله را از طریق روانکاری بین تیغه و سطح نوار بهبود می دهد. این کار چند مزیت دارد. وجود آب نیروهای اصطکاک بین تیغه های تمیزکن و سطح نوار را کاهش می دهد. کاهش این نیروها عمر سایشی تیغه های تمیزکن را افزایش می دهد: اصطکاک کمتر یعنی سایش تیغه کمتر.
مزیت دیگر این است که کاهش این نیروهای اصطکاک، تجمع حرارت در نوک تیغه های تمیزکن را کاهش خواهد داد، شکست حرارتی تیغه ها را حداقل نموده، در نتیجه عمر آنها را افزایش می دهد. علاوه بر بهبود عمر سایشی تیغه ها، وجود آب سایش روی نوار را نیز حداقل می کند.
آزمایش های میدانی نشان داده است که یک اسپری آب کم حجم تنها روی پیش تمیزکن یک سیستم تمیزکن دوتایی، راندمان سیستم تمیزکن را 7-10 درصد افزایش می دهد و فاصله زمانی بین تعمیرات نگه داری موردنیاز را دو برابر می کند.
منبع: کتاب FOUNDATIONS ترجمه معصومه امین.